dimecres, 4 de febrer del 2009

Capítol 8: El clot d'Espolla i els TriopsQuan les vies subterrànies d'aigua que van de l'Alta Garrotxa a Banyoles augmenten de pressió degut al fort cabal, s'omple el Clot d'Espolla, un curiós estany que tenim al municipi de Fontcoberta. Està situat a 50 mts d'alçada respecte a l'estany de Banyoles i a part de la curiosa manera d'omplir-se, té com a altra característica que és
un dels pocs llocs del món on
el Triops encara viuen.

Quan és ple a vessar, el Clot d'Espolla drena cap al riu Fluvià a través d'un espectacular saltant d'aigua de prop de 80 m, el Salt de Martís, que el passat cap de setmana, tot i que el Clot no estava ple baixava a vessar i de color marró xocolata de l'escolament de l'aigua dels camps.
Aquesta fotografia mostra un dels brolladors que té l'estany i que aquest cap de setmana anava traient aigua.

Els Triops (Triops cancriformis), espectaculars per sí sols, és un grup animal molt antic, ja que se'n coneixen fòssils del Permià i Triàsic Europeu, en formes semblants a les actuals. Han sobreviscut durant anys a l'estany intermitent d'Espolla, així com en punts concrets d'altres parts del món. Només eclosionen i es desenvolupen quan hi ha aigua, on mentre viuen també ponen els seus ous. A falta d'aigua, els triops moren però les larves queden enterrades a la terra on poden conservar-se durant anys fins a ressorgir de nou quan Espolla es torna a omplir. Es calcula que fa més d'un centenar de milions d'anys que existeixen.

Això sí, la seva vida és molt curta, tenint en compte que Espolla només s'omple durant unes setmanes i que triguen uns dies a aparèixer un cop és ple.
La pega està en què aquest clot es pot omplir i buidar en un període de temps relativament curt, i que per tant la vida dels Triops també és curta.

Si algú vol veure aquests antics animals i el Clot d'Espolla amb aigua ja cal que s'afanyi o les pluges, de moment abundants, s'acabaran i amb elles el somni de l'estany temporal d'Espolla i les seves criatures fantàstiques.